Thursday, October 1, 2009

Swine flu: the media vs. other opinions

I got many emails, videos and documents about the Swine Flu antidote (TamiFlu) and the vaccine. I have no chance to check whether these are true or not, but there are a few things which are true for me:
  • I don't like the media, they usually concentrate on bad things. If there is one crazy lunatic in 1000 people, they will report it and state that everyone is a crazy lunatic, so everyone should be sent to jail.
  • I usually don't like the medicines, because they are trying to force something to your body, and they are usually suppressing the symptoms, not solving the root cause of the problem. Most of the time I did not think that using medicine is justified. Extraordinary cases of course can happen (painkillers after wisdom teeth operation, etc.).
  • Because of the reason above, I usually don't take medicine, just sometimes vitamins.
  • Medicines can have a lot of side effects.
  • I think the world as it is now is just simply crazy, and I don't believe that it is naturally like that. I saw people suppressed who just wanted to do some big and good thing. I feel that something is just not right.
  • Why a good doctor could not help a patient with cancer with his knowledge and why he asks the patient after a couple of months what she did with herself so that her results look very good? What did he studied for 10+ years?
  • Where is the homeopathic curing, which actually tried to handle the root of the problem? Why it is considered "alternative medicine"?
So far I got the following things:
Against these informations, there is the media, and that many people are in danger, many people died, etc.

So, everyone have to decide for himself what he thinks about this topic.

If you have any material about this topic, please post it to the comments.

4 comments:

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Homeopathy :

    "Claims of homeopathy's efficacy beyond the placebo effect are unsupported by the collective weight of scientific and clinical evidence."

    I wonder why it's called "alternative medicine" and not simply charlatanry...


    http://syppaldobbal.blogspot.com/search?q=homeop%C3%A1tia
    "De legalább működik-e?

    Sokak szerint igen. Honnan tudják? Onnan, hogy testvérük, barátjuk megpróbálta, és bevált. A homeopata pedig onnan tudja, hogy sikerélménye van a gyógyítás során, hogy páciensei meggyógyulnak.

    De vajon mit jelent mindez? Azt, hogy az erős napsütés által leégetett bőrünk attól a kávéskanálnyi vízben feloldott 3 tejcukorgolyócskától gyógyult meg, amelyet a mézelő méh összenyomott, alkoholban feloldott testének 15 lépésben száz-százszorosára hígított és mindannyiszor megrázott, a méhecske egyetlen molekuláját sem tartalmazó oldatával fröcsköltek meg (Apis 15CH)? A homeopaták szerint igen. Nem ugyanez lett volna az eredmény, ha a pézsmakacsa szívének és májának alkoholos kivonatát 200 lépésben száz-százszorosára hígítottuk volna (10–400-szoros hígítás!), és az azzal megfröcskölt tejcukorgolyócska (Oscillococcinum 200CH) vizes oldatát ittuk volna? A homeopaták szerint nem, mert ez utóbbi szerintük az influenza tüneteit enyhíti. Vagy ha a holdfogyatkozás fényével megvilágított alkoholt hígítjuk ugyanennyire (Lunar eclipse 200CH), esetleg a berlini fal maradványából feloldott hasonló készítményt? Nem, ez utóbbi állítólag a szorongást, az elhagyatottság-érzést szünteti meg.

    Netán a leégett bőr magától gyógyult meg, vagy a patikában kapott spray-től, amit a napozó ráfújt, csak elfelejtette megemlíteni?

    A tudomány általában nem fogadja el végső igazolásként az anekdotikus beszámolókat, amelyek pedig a homeopátia alapvető „bizonyítékaként” szerepelnek. Azért nem, mert rendre kiderül, hogy e beszámolók megbízhatatlanok. Személyes esetek alapján nem lehet eldönteni, hogy véletlen egybeesésről vagy oksági összefüggésről van-e szó. A szer szedésének hatására vagy csupán közben múltak-e el a tünetek? Ezért is állok értetlenül komoly emberek javaslata előtt: „miért nem próbálod ki magad is, akkor majd el tudnád dönteni, hogy hatásos-e, vagy sem?” Ez értelmetlen! Ha az én esetemben nem múlnak el a migrénes tüneteim az ajánlott szertől, akkor az mindig azt jelentené, hogy a szer hatástalan? Vagy ha elmúlnak, akkor azt, hogy a szer maga okozta ezt?"

    ReplyDelete
  2. A homeopátia egy elég nagy gyűjtőfogalom ahogy látom, és mivel elég népszerű, ezért szélesre tárja az utat a sarlatánok és a kuruzslók előtt. De attól még meg lehet találni a működő ágát is.

    Egy módszer eredményét egyedül az minősíti, hogy működik-e vagy sem. Nem vagyok profi a témában, de úgy gondolom, hogy a homeopátiánál a mérés pontosságát a szervezetlenség, az orvostudomány esetén pedig az etikátlanság (gyógyszergyárak "támogatják" az orvosokat, hogy az ő gyógyszereiket adja el, nagy mennyiségű bevétel az államtól, stb.) okozza.

    Nekem a bizalmamat az orvostudományban a következők rendítették meg:
    - Nagyon bonyolulttá teszik az emberi egészség/betegség témakörét.
    - Ami betegségem nekem volt, azt eddig majdnem mind tudtam kezelni gyógyszerek nélkül. Néha kellett antibiotikum, és el tudom képzelni, hogy egyszer-kétszer egy nagyobb fogorvosi műtét után szükség lesz fájdalomcsillapítóra is. Mi más van még, amire vannak jó gyógyszerek?
    - Két olyan embert is ismerek, akit nem tudott meggyógyítani az orvostudomány. Egyikőjük súlyosan beteg volt, az orvosai lemondtak róla, szép lassan felgyógyult, több hónapja tünetmentes. A másik még keresi a megoldást, nagyon sok orvosnál voltak, de mindegyik vágni akart.
    - Miért zsibbad el valakinek az ajka és a nyelve egy egyszerű szájöblítőtől, amit a gyógyszertárban vesz? Vannak "mellékhatásai"? Izé, ezt nem tesztelte senki? Ez csak egy egyszerű szájvíz. Vajon mi lehet benn? Nem akarok semmiféle kábító mellékhatást egy ilyen terméktől...

    Ha valakinek a testvére/barátja kipróbált valami gyógymódot, és bevált, akkor az egy jó információ az egyén számára. A legjobb információ persze az lenne, ha te magad próbálnád ki, de a megbízható ember is már elég jó.

    De mennyire bízol egy magyar orvosban (látva a gyógyítás helyzetét Magyarországon) akit nem ismersz, vagy egy olyanban, aki minden héten más gyógyszert ír fel annak függvényében, hogy melyik gyógyszergyár látogatta meg a múlt héten? Ha van megbízható orvos barátod, akkor szerencséd van. Ha nincs, akkor előbb-utóbb te leszel a kitchen sink a gyógyszergyárakban: egyik héten ez, meg szedd még azt is, meg amazt is, stb.

    ReplyDelete
  3. Követlek, Balázs! :-)

    Great post, thanks!

    I also had a little rant about the subject a short while ago, if you wanna have a look, with a couple of references (Centers for Disease Control and Prevention Briefing, a few things about the relationship between swine flu and drug company profits, what the WHO has to say, etc)

    SyP: biztos Te is tisztában vagy vele, hogy a Wikipédiába csak az nem ír, aki nem akar, és csak azt nem, amit nem akar... Érdemes erős fenntartással fogadni.

    ReplyDelete
  4. oh, forgot the link: http://andrea-survival-guide.blogspot.com/2009/05/swine-flu-story-is-for-birds.html

    ReplyDelete